Salsa For One

Salsa For One is geschikt voor dansers die geen vaste danspartner hebben. Gedurende de les staat de dansleraar voor de groep en roept welke dansfiguren er volgen. Je hoeft hierbij geen ingewikkelde choreografie te onthouden en er is veel variatie, omdat de volgorde niet elke keer hetzelfde is. Deze dansstijl wordt gecombineerd met de Merenque en andere Latijns-Amerikaanse dansen zoals Bachata, Samba en Cha-Cha-Cha.

Samba is een Latijns-Amerikaanse muziekstijl én latindans met vele gezichten. Vooral aan de noordoostkust van Brazilië wordt veel samba gedanst. Terwijl je door de smalle, kleurige straatjes van Bahia loopt, klinkt er opzwepende sambamuziek door de openstaande ramen. In de straten dansen jong en oud vrolijk mee op het ritme van de muziek.

Samba kent vele stijlen, zoals de Bossa Nova en Axé-muziek. Bossa Nova is eind jaren 1950 ontstaan vanuit de samba en sterk beïnvloed door jazzmuziek. Axé is een modernere sambastijl. Het wordt gebruikt voor alle populaire muziek van Bahia met invloeden van onder andere salsa, reggae en de paso-doble. Maar de meest voorkomende sambastijl in Brazilië is Pagode (spreek uit: paa-go-djie). Deze Braziliaanse muziekstijl is rond 1980 ontwikkeld in Salvador en werd al snel razend populair in andere delen van Brazilië, zoals Rio de Janeiro. De teksten van Pagode zijn meer ironisch dan de klassieke sambateksten en zitten vol straattaal. Ook werden er nieuwe instrumenten aan de sambaformatie geïntroduceerd, zoals de viersnarige banjo.

Cha-cha-cha is een dans die is ontstaan in Cuba en in het begin van de jaren 50 opdook in de nachtclubs van de Verenigde Staten. De Amerikanen – in tegenstelling tot de Europeanen – dansten reeds de mambo die de directe voorvader van de chachacha is.

De Cha-cha-cha heeft een vierkwartsmaat maar met een gesyncopeerd ritme: de vierde tel is gesplitst in twee delen. Die twee samen vormen slechts één kwartmaat. Dit zijn de eerste twee cha’s van de chachacha. Dit wordt geteld als ‘4-en’. In plaats van de basispas van de mambo “voor-terug-zij” is hier een “voor-terug-zij-sluit-zij” ritme (geteld als: 2-3-4-en-1).

De muziek waarop de cha-cha-cha gedanst wordt, heeft een vierkwarts-maat en kent een snelheid die standaard 30 tot 34 maten per minuut bedraagt. Veel van de moderne popmuziek en discomuziek uit de jaren zeventig en ’80 is geschikt om een chachacha op te dansen, wat bijdraagt aan de populariteit van deze dans. Typische begeleidingsinstrumenten in de chachacha zijn de ratelinstrumenten als de maracas, guiro en kabassa.

salsa-for-one

De cursus Salsa For One wordt op dit moment niet gegeven, maar is wel beschikbaar voor workshops en vrijgezellenfeesten.